Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 06:55 - ЧИПРОВСКИЯТ ВОДОПАД - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2674 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 30.07.2015 07:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   От петте скоци /водопади/ в Чипровския балкан този е най-популярен поради няколко причини. Аз не мога да определя защо, но вероятно той е най-красивият от тази група. Моите предпочитания са към Големия скок, но преценката ми е субективна. Може ли някой да каже от пет красиви жени коя е най-красивата? Мненията ще се различават. Чипровският скок е предпочитан за посещения поради обстоятелството, че е сравнително лесен за намиране, макар и доста отдалечен от Чипровци поради пътищата на дърварските мутри в буковите гори около него, както и поради наличието на доста широк, около 120 см. римски път, минаващ покрай него и достигащ до седловината при вр. Вражата глава. До водопада преди няколко години бе изградена и екопътека с пари по програма от ЕС. 
   Четири реки от Копрен-Трите чуки се отправят към Чипровци. Една от тях извира от чуднокрасивата поляна Деяна воевода, а другата - изпод Трите чуки. Само красотата на Северния Джендем може да се мери с тази тук, под Трите чуки и Трите кукли. Третата река извира изпод една морена от кръгли камъни, а по-надолу тя скача на два пъти в Чипровския скок, висок около 40 метра.Четвъртата река към Чипровци идва от чаловете над с. Мартиново, тя е най-голямата. Пътната мрежа, която са строили тук римляните наподобява на плетка. На седловината под вр. Вражата глава е най-важното кръстовище на римски пътища може би на Балканския полуостров. Няма да смятам пътищата пак, но от двете страни тук идват поне по 10 от тях от различни категории - от магистрали, широки по 220 см. до стратегически пътища за прикиване и маневри, широки само 80 см.
   Чипровският скок е в една тераса под част от долината на реката, където тя тече спокойно. При земетръс или друг катаклизъм част от планината е пропаднала, счупила се е или нещо друго и така се е образувала терасата под водопада. По-надолу реката прави още няколко водопада, но не наподобява на каскада, както е при Ланжиновия скок, където реката му скача последователно на три тераси на стотина метра по вертикала една под друга.
   Мястото на скока е много мрачно, но пък тук никога не е сечена гората. Това място е  поле за упражнения на иманяри, които търсят златото на чипровчани, побегнали от ятагана на турците през 1688 г. след неуспешното им въстание. Не успелите да избягат са били избити с тояги предимно чрез счупване на главите на хората. Доказателство за това зверство са останките от костите в костницата на Чипровския манастир, почти всички със строшени черепи от удар с твърд предмет. 
    Някога екопътеката достигаше до втичалото на скока, но откакто от там падна момчето вече пътеката свършва под него. За тази трагична история съм писал в блога си, а до скока вече име и паметник.

 

image 
                                              На път към Чипровския скок
 image
 
 
 image
 
 
image 
  На тази снимка е седловината с най-важното кръстовище на римски пътища.
 
image
 
            Запазен римски път, който ще ме отведе до скока.
 
image 
 
 
 image
 
  Тази скала е бил ням свидетел на хилядолетия. Ние сме едни миг, скалите са вечни.
 
image
 
 

 image

  Тази и следващите 6 снимки показват останки от римския път.
 image
 
 
image 
 
 image
 
 
image 
 
 image
 
 
image 


 image
 
   Следват снимки от водопада, наречен чипровският скок.

 image
 

 
image 
 
 image


 
image 
 
 

image
 

 
image
 
 

image 
 

 
image 
  


image

 

 image
 
 
image 


image 
 
    /Следва/
 
 
 
 



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Големи красоти сте посетили и Ви ...
30.07.2015 12:11
Големи красоти сте посетили и Ви прави чест, че ги споделяте. Което е чудесно и трогателно. Отново най=искрени поздрави и благодарности.
цитирай
2. planinitenabulgaria - До Стара Загора има четири страхотни водопада.
30.07.2015 23:17
ТРъгва се от с. Тъжа, първият водопад от ляво е двоен. Нарича се Пенчовското пръскало. Много труден за достигане, но пък срещу него има тераса за разглеждането му с бинокъл. Следват още три от дясно, накои от се виждат от шосето за Казанлък. Петият е Триглавското пръскало или Сцепеното пръскало, защото през пролетта водата горе са разделя на две. Само този водопад е лек за достигане, ако човек /или жена/ има джип на разположение.
цитирай
3. born - Благодаря за информацията. От и...
31.07.2015 19:58
Благодаря за информацията. От изброените водопади съм виждал само Триглавския и то преди повече от 40 години. През вероятно 40 те години на миналия век, германците са поставили под водопада малък генератор, който захранваше с ток 24 волта /или може би 36/ пионерския лагер построен през 50-60 години, който пък преди това вероятно е бил мещо като япчивна станция на германците. Разбира се токът е само за осветление. Може би работи и досега / ако някой не го е откраднал /.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182950
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031